Vad gör en elektriker?

Mitt senaste inlägg som har kommenterats av minst 50 personer handlade om en bilverkstad som fick strömavbrott när jag var där för att laga bilen, men i det här inlägget ska det handla om elektriker. Därför att efter det blogginlägget har jag fått många frågor om vad elektriker egentligen gör och hur de arbetar. Den här frågan kom upp två gånger under den senaste veckan så jag bestämde mig för att svara på den.

Elektriker är arbetare som installerar och underhåller elektrisk utrustning som ledningar, säkringslådor, offentliga belysnings- och kraftsystem etc. De arbetar på byggarbetsplatser, i privata hem eller till och med inuti flygplan. Det viktigaste som elektriker behöver veta är grunderna i elektricitet: Spänning (hur mycket energi som lagras) och ström (mängden elektricitet som passerar per sekund). De måste också känna till Ohms lag som anger hur mycket energi som kan överföras genom en viss ledare för en given spänning och ström. Det finns också andra saker som watt (överförd effekt), motstånd (hur mycket energi som går förlorad) och till och med ampere (den ström som passerar per sekund). Elektriker behöver också veta hur spänning fungerar eftersom de är ansvariga för att se till att utrustningen installeras korrekt så att hem, byggnader eller till och med flygplan inte får några problem med strömavbrott under normal drift eller vid nödsituationer som vattenläckage eller brand. 

F: Vad gör en elektriker egentligen?

Elektriker måste kunna arbeta med ritningar eftersom dessa visar vad som ska göras. Det finns många elektriker i Täby där flera av er bor och vill ni anlita en så kan ni alltid titta på de gula sidorna. Men om du vill göra ett enklare elarbete själv rekommenderar jag att du köper en bra bok i ämnet så att du kan lära dig vad som behöver göras innan du börjar arbeta. Dessa böcker är lätta att hitta